Tartalom Nincs cím. |
ételek
Lókúti vaddisznópörkölt
Leírás: Volt benne: - 3 kg vaddisznó (süldő) comb és egy arasznyi gerinc - 1 kg hagyma - 35 dkg füstölt szalonna (házi) - 2-2db friss paprika, paradicsom - só, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, babérlevél, majoranna - köménymag, szegfűszeg - víz - vegeta - csípős pirosarany - borjádi vörösbor (oportó) - 4 kg burgonya Még nem ártott volna: - ecet, fokhagyma, koriander, borókabogyó, kakukkfű, zsálya, sárgarépa, petrezselyem Így csináltuk: Első, legfontosabb dolog a koccintás házipálinkával. Ezután jöhetett a szórakozás, azaz a főzés. Szóval: először is az alapanyagokat jól meg kell tisztítani. Mivel a vadnak elég karakteres íze (szaga) lehet, ezért jól le kell hártyázni, söréteket, avart letakarítani, alaposan megmosni. Aztán kockára vágni, megint jól átmosni (akár ecetes vízben), és majorannával, babérlevéllel bedörzsölni (mert ezek elveszik az esetleges kellemetlen szagokat). Amíg a husi "pácolódik" a hagymát és a szalonnát fel lehet aprítani. A hagymát bátran lehet nagy darabokra vagdosni, mivel úgyis szétfő. Ha minden kellőképp tiszta, jószagú és apró, kezdődhet a valódi főzés. Először a szalonna zsírját kisütni, majd hozzákeverni a hagymát (ha oda akarna égni, mehet alá pici víz). Jöhet a husi, meg pirospaprika, só, meg egy pohár bor a fazékba. Jól megkeverni, és közben szép lassan kezdődhet a krumplipucolás, és aprítás (szerintem a kockára vágott krumpli passzol esztétikailag legjobban a kockára vágott húshoz). A krumplinak 0,5 óra kell, míg megpuhul, a húsnak nagyjából 3 (ezt a krumplifőzés kezdési időpontjának meghatározásakor célszerű figyelembe venni.) Szóval a pörkölt lassan fő, közben néha odakap, ilyenkor az elpárolgott levet pótoljuk (lehetőség szerint vörösborral). Menet közben mehetnek bele a fűszerek, a nyers paprika, paradicsom. Aztán már csak jó étvágy kell a vacsihoz, és kitartás a haverokhoz. Ital: Laza bulin: jófajta, szobahőmérsékletű száraz vörösbor, pálinka, unicum... Visszafogott eseményen: villányi cabernet sauvignon barrique, kékkúti ásványvíz F. János |
Sufnudli (Sváb étel)
Leírás: Hozzávalók: - kb. 0,5 kg krumpli - liszt (amennyit a krumpli akar) - só, bazsalikom, babérlevél, szerecsendió, borsikafű, rozmaring Tennivalók: A megpucolt, felaprított krumplit egy félbevágott hagymával, valamint a fenti fűszerekkel, sok sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, összetörjük. Kb. az ötödét külön szedjük. Ezt valamilyen zsiradékon (legjobb a kacsazsír) szép pirosra sütjük. A vége felé mehet még bele bazsalikom és rozmaring (csak módjával!) A sok krumplit annyi liszttel eldolgozzuk, hogy elasztoplasztikus legyen, de már ne ragadjon (só még kellhet hozzá). Ezután kb. kisujjnyi nudlikat sodrunk a tésztából, és lobogó, sós vízben kifőzzük. A végén a nudlikat a pirított krumplival keverjük össze, aztán csak enni kell! Mi pl. barackbefőttel nyomjuk. Nem rossz... Ital: könnyű, falusi bor, világos sör, bodzaszörp, szilvapálinka, unicum... ajjaj! F. János 2009.01.16 10:52 — JanosF |
Fluta (Sváb étel)
Leírás: Hozzávalók: - 0,5 kg krumpli - só - 1 tojás - 15-20 dkg liszt Tennivaló: Fél kiló krumplit meghámozunk, kockára vágunk, és kevés sós vízben puhára főzzük. Villával pépesre törjük (vagy persze krumplinyomóval). Hozzáadunk csipet sót, 1 tojást, és kb. 15-20 dkg lisztet, amennyit a krumpli felvesz, hogy jól gyúrható, finom, puha tésztát kapjunk. Fél cm vastagra nyújtjuk, és rombusz alakúra vágjuk. Kevés olajban (régebben zsírban) mindkét oldalát pirosra sütjük. Lekvárral megkenve vagy kristálycukorral megszórva már ehetjük is. Persze nem a mai kor egészséges étkezésének felel meg ez a finomság, de hát a svábok ezt készítették; olcsó, és a hozzávalók mindig voltak a spájzban. Megjegyzés: Nemcsak a svábok, hanem a felvidéki magyarok (nagyszüleim) is készítették. Ismert másik változata, amikor a krumplit nem törjük össze, hanem lereszeljük és úgy gyúrjuk meg, kicsit érdekesebb és darabosabb a tészta. 09.01.16 10:59 — MariKa |
Fűszeres-tonhalas spagetti
Ha hirtelen kell valami finomat főzni íme. Hozzávalók: - 4 fej hagyma - 2 doboz tonhal növényi olajban (a legjobb e célra az Atlantik tonhal) - 4 gerezd fokhagyma - spagettitészta - 1 teáskanál olaj - só, bors, kakukkfű, bazsalikom, citrombors, őrölt szárított fokhagyma (én teszek bele szárított darált petrezselymet, de nem kell) - olívabogyó Tennivaló: A tésztát felrakjuk főni, ki-ki étvágyának megfelelő mennyiséget (nekünk kettőnknek kb. fél zacskó,25-30 dkg elég). A vízbe egy púpos teáskanál sót és egy teáskanál olajat teszünk, tetszés szerint fűszereket is tehetünk bele. Amíg a tészta fő elkészítjük a tonhalat. A hagymát összevágjuk - nem fontos apróra mert úgyis szétmegy - majd a halkonzervben lévő olajon megdinszteljük. Dinsztelés közben sót, borsot, kakukkfüvet, bazsalikomot, (én teszek bele szárított darált petrezselymet egy kanállal) rakunk rá ízlés szerint, és hozzászeletelünk 5-10 db olívabogyót és hozzáadjuk a fokhagymát is nagyobb darabokba vágva. Amikor a hagyma szépen megdinsztelődött ráöntjük a halat és még egyszer megfűszerezzük: ekkor rakjuk rá a pluszba a fokhagymagranulátumot és a citromborsot ízlés szerint. Az összekevert hagymás-tonhalat süssük, amíg a hal kicsit meg nem pirul, és míg teljesen összeérnek az ízek (10-15 perc). A végén rakjunk hozzá egész olívabogyókat, amivel kicsit átforgatjuk az egészet (2-3 perc). A tésztát ha kész leszűrjük, majd forrón tálaljuk a tonhallal keverve. Ízlés szerint reszelhetünk a tetejére sajtot. Jó étvágyat kívánok! Megjegyzés: A recept eredetileg Jánostól származik (ő egy kicsit kevésbé fűszerezi), nála ettünk először. A kedvencünk lett, mert nagyon gyors, egyszerű és finom, baráti körünkben igen népszerű lett. Az egész művelet nem tart tovább fél óránál, ha sietünk 20 perc. Ital: félédes vagy száraz vörösbor |
Díjnyertes szarvaspörkölt
Hozzávalók: - 1,5 kg szarvaslábszár Előkészítés: Az alapanyagokat jól meg kellett tisztítani, a husit megmosni. A lábszár jellegéből adódóan nagyon sokat foglalkoztunk vele, mert inas a hús. Csak kb. fél óra gyötrelem után lehetett végre kockákra vágni. Persze jól jött volna egy éles kés. A hagymát lehet nagy darabokra vágni, mivel úgyis szétfő. Mivel a versenyhez új bográcsokat kaptunk, azt ki kellett főzni. Sima vízzel 1/4 órát forraltuk. A hagymát jófajta mangalicazsírban jócskán megpirítottuk, erre került a kockára vágott hús, melyet sűrű kevergetés közepette fél óráig pirítottunk. Figyelem, nem tettünk rá paprikát, csak a borókabogyót tettük hozzá! A pirítás után került rá a paprika, a kömény és a víz, illetve só és egy falatnyi vörösbor. Kevéske, mert az gátolja a hús puhulását, és sajnos itt időre ment a verseny. További fél óra múltán került bele a paprika és paradicsom. Mi ezzel kicsit variáltunk, mert valójában lecsó volt, mivel így egyszerűbb volt szállítani. A főzési idő lejárta előtt kb háromnegyed órával öntöttünk bele löttyintéses méréssel 3 dl jófajta vörösbort, illetve utánsóztuk és innentől fogva folyamatosan kóstolgattuk. A végeredmény egy titkoktól mentes, nagyon ízletes hagyományos pörkölt lett, amelyik egyszerűségével, tömörségével és kicsit barnásabb színárnyalatával nyerte el a zsűri tetszését. Állítólag a bírák a barnás színű vadpörköltet díjazták, így nem karakteres piros, hanem sötétebb árnyalatú piros paprikát választottunk. Összeségében jól szórakoztunk, finom lett, és még a 3. helyzést is elértünk vele. Megjegyzés: Főzési idő a begyújtástól számítva 2,5 óra. p, 2009.01.16 11:46 — NagyE |
1-5 of 5