Ha hirtelen kell valami finomat főzni íme. Hozzávalók: - 4 fej hagyma - 2 doboz tonhal növényi olajban (a legjobb e célra az Atlantik tonhal) - 4 gerezd fokhagyma - spagettitészta - 1 teáskanál olaj - só, bors, kakukkfű, bazsalikom, citrombors, őrölt szárított fokhagyma (én teszek bele szárított darált petrezselymet, de nem kell) - olívabogyó Tennivaló: A tésztát felrakjuk főni, ki-ki étvágyának megfelelő mennyiséget (nekünk kettőnknek kb. fél zacskó,25-30 dkg elég). A vízbe egy púpos teáskanál sót és egy teáskanál olajat teszünk, tetszés szerint fűszereket is tehetünk bele. Amíg a tészta fő elkészítjük a tonhalat. A hagymát összevágjuk - nem fontos apróra mert úgyis szétmegy - majd a halkonzervben lévő olajon megdinszteljük. Dinsztelés közben sót, borsot, kakukkfüvet, bazsalikomot, (én teszek bele szárított darált petrezselymet egy kanállal) rakunk rá ízlés szerint, és hozzászeletelünk 5-10 db olívabogyót és hozzáadjuk a fokhagymát is nagyobb darabokba vágva. Amikor a hagyma szépen megdinsztelődött ráöntjük a halat és még egyszer megfűszerezzük: ekkor rakjuk rá a pluszba a fokhagymagranulátumot és a citromborsot ízlés szerint. Az összekevert hagymás-tonhalat süssük, amíg a hal kicsit meg nem pirul, és míg teljesen összeérnek az ízek (10-15 perc). A végén rakjunk hozzá egész olívabogyókat, amivel kicsit átforgatjuk az egészet (2-3 perc). A tésztát ha kész leszűrjük, majd forrón tálaljuk a tonhallal keverve. Ízlés szerint reszelhetünk a tetejére sajtot. Jó étvágyat kívánok! Megjegyzés: A recept eredetileg Jánostól származik (ő egy kicsit kevésbé fűszerezi), nála ettünk először. A kedvencünk lett, mert nagyon gyors, egyszerű és finom, baráti körünkben igen népszerű lett. Az egész művelet nem tart tovább fél óránál, ha sietünk 20 perc. Ital: félédes vagy száraz vörösbor |
ételek >