Leírás: Volt benne: - 3 kg vaddisznó (süldő) comb és egy arasznyi gerinc - 1 kg hagyma - 35 dkg füstölt szalonna (házi) - 2-2db friss paprika, paradicsom - só, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, babérlevél, majoranna - köménymag, szegfűszeg - víz - vegeta - csípős pirosarany - borjádi vörösbor (oportó) - 4 kg burgonya Még nem ártott volna: - ecet, fokhagyma, koriander, borókabogyó, kakukkfű, zsálya, sárgarépa, petrezselyem Így csináltuk: Első, legfontosabb dolog a koccintás házipálinkával. Ezután jöhetett a szórakozás, azaz a főzés. Szóval: először is az alapanyagokat jól meg kell tisztítani. Mivel a vadnak elég karakteres íze (szaga) lehet, ezért jól le kell hártyázni, söréteket, avart letakarítani, alaposan megmosni. Aztán kockára vágni, megint jól átmosni (akár ecetes vízben), és majorannával, babérlevéllel bedörzsölni (mert ezek elveszik az esetleges kellemetlen szagokat). Amíg a husi "pácolódik" a hagymát és a szalonnát fel lehet aprítani. A hagymát bátran lehet nagy darabokra vagdosni, mivel úgyis szétfő. Ha minden kellőképp tiszta, jószagú és apró, kezdődhet a valódi főzés. Először a szalonna zsírját kisütni, majd hozzákeverni a hagymát (ha oda akarna égni, mehet alá pici víz). Jöhet a husi, meg pirospaprika, só, meg egy pohár bor a fazékba. Jól megkeverni, és közben szép lassan kezdődhet a krumplipucolás, és aprítás (szerintem a kockára vágott krumpli passzol esztétikailag legjobban a kockára vágott húshoz). A krumplinak 0,5 óra kell, míg megpuhul, a húsnak nagyjából 3 (ezt a krumplifőzés kezdési időpontjának meghatározásakor célszerű figyelembe venni.) Szóval a pörkölt lassan fő, közben néha odakap, ilyenkor az elpárolgott levet pótoljuk (lehetőség szerint vörösborral). Menet közben mehetnek bele a fűszerek, a nyers paprika, paradicsom. Aztán már csak jó étvágy kell a vacsihoz, és kitartás a haverokhoz. Ital: Laza bulin: jófajta, szobahőmérsékletű száraz vörösbor, pálinka, unicum... Visszafogott eseményen: villányi cabernet sauvignon barrique, kékkúti ásványvíz F. János |
ételek >