A 2012. év növényei - állatai

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/itour/public_html/drupal/modules/programajanlo/programajanlo.module on line 8.
DSCF2318.jpg
Adatok:
Az Év madara: egerészölyv
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben kijelöli az év madarát. Idén a közönségszavazatok alapján az egerészölyv (Buteo buteo) viselheti ezt a „címet”. Az egerészölyv hazánk leggyakoribb ragadozó madara, a fátlan pusztaságok kivételével mindenhol megtalálhatjuk fészkeit, zárt erdőségektől a mezőgazdasági területeket övező fasorokig. Saját maga rakja fészkét zömmel 4-20 méteres magasságban, amelyet más madarak is szívesen elfoglalnak. Az egerészölyv általában 2-3 (ritkábban 1-4) fiókát nevel. A hazai állományból származó madarak telente ritkán hagyják el a Kárpát-medencét, de hozzánk a gyűrűzések tanúsága szerint sok példány érkezik a Baltikumból és Skandináviából. Táplálékának legfontosabb részét apró rágcsálók adják, de alkalmanként dögöt is fogyaszt. Az egerészölyvre hazánkban 1933 óta egész éves tilalmi idő van, 1954 óta törvényi védelem alatt áll, jelenleg természetvédelmi értéke példányonként 10000 forint.
(forrás: www.kormany.hu)
Az Év fája: zselnicemeggy
A hazai erdők egyik legkorábban, már a lombfakadással egyidőben virágzó fafaját, a zselnicemeggyet (Padus avium) választotta 2012-ben az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Az egész Európában elterjedt fafaj termését a kőkorszaki ember fogyasztotta, napjainkban az erdők élővilágának változatosságát növelő szerepe és esztétikai értéke jelentős. Az Országos Erdészeti Egyesület által az idei évre a figyelem középpontjába emelt fafaj magyar neve a szláv eredetű zöld (zelena) szóból vezethető le, ami szintén a korai lombfakadásra utal. Erősen illatos, 15-20 fehér virágból álló fürtös virágzata a mészkerülő erdők patak- és folyómenti részeinek dísze. A magyar nyelv ismeri még májusfaként, büdöshársként, gyöngyvirágfaként vagy apró fekete terméseire utalva vadmeggyként és kutyacseresznyeként.
(forrás: www.kormany.hu)
Az Év vadvirága: tavaszi hérics
A tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, 3–6 cm átmérőjű virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott. Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből. Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2000 Ft. (forrás: DDNPI)
Az Év hala: széles kárász
A Magyar Haltani Társaság által meghirdetett felhívásra beérkezett szavazatok alapján az év hala idén az széles kárász. Elsőségét valószínűleg annak köszönheti, hogy természetvédő és horgászkörökben egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt.
(forrás: Magyar Haltani Társaság)
Az Év rovara: imádkozó sáska
Az imádkozó sáska vagy ájtatos manó ragadozó rovar. Jól felismerhető széles homlokpajzsáról, hosszú nyakáról – ami valójában az állat megnyúlt előtora – és a jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartott elülső lábairól, melyek tüskés fogólábakká alakultak. A kifejlett állatok színe a környezet színétől függően változik: a zöld és barna szín között sokféle árnyalatot felvehet. Színének és testtartásának köszönhetően jól beleolvad környezetébe. Az imádkozó sáska a sík- és dombvidéki, általában déli kitettségű, meleg, száraz, füves területeket, kaszálókat kedveli. Kertekben is találkozhatunk vele. Tápláléka elsősorban rovarokból áll, de nagy ritkán akár fiatal gyíkokat, madárfiókákat is elejthet. Zsákmányát bicskaszerűen csukódó erős fogólábaival ragadja meg. Védett, természetvédelmi értéke 2000 Ft. (forrás: www.vadonleso.hu)
SNC01912.jpg