tapasztalatból‎ > ‎

Mibe cipekedjünk, avagy milyen a megfelelő hátizsák?

Gábor Kurucz, 2014. aug. 31. 6:53
Útvonal vázlat:Adatok:Leírás:

Néhány jótanács, hogy mire figyelj hátizsák, övtáska vásárlásakor, kiválasztásakor.

Megfontolandó:

A zsák nagyon fontos, soha ne menjünk túrára zacsival, szatyorral vagy manapság divatos oldalzsákkal (nem övtáska, hanem félvállra akasztható egyhevederes zsák). Minden túrához megfelelő méretű zsákot viseljünk. Amennyiben nincs erre megfelelő zsákunk, akkor se elégedjünk meg az oldalzsákkal, egy rossz hátizsák is többet ér, mint 10 oldalzsák. Túrázás közben szükségünk lehet mindkét kezünkre, amelyek csak így használhatóak. A zsák egyenletesen terheli a hátat a legoptimálisabb helyzetben, így talán megússzuk a kezdeti hát- és derékfájásokat.
A túrazsákok nem összekeverendők az iskolatáskákkal, kevésbé merevebbek, teljesen más a funkciójuk, álltalába jobban fekszenek a háton, vékonyabb szerkezetük kellemesebb viseletet biztosít. Mindezek ellenére, ha gyerekünket túrára engedjük és nincs más, inkább vigye az iskolatáskát, mint szatyrot.
Régi "katonai" és túrazsákok: (sokáig használtunk ilyet, hiszen csak ezek léteztek, sőt egy időben még a színválaszték is csak sárgából kék és pirosból állt). Nagyon jók túrára, általában felülről pakolhatók, és zsinórral és egy ráhajtható füllel zárhatóak, ritka esetben van a külsejükön zseb.
Hátrányuk, hogy a ma kapható zsákokkal ellentétbe nincs tartásuk, csak lifegnek a háton, a hevederük vékony és vág, valamint nehezen beállítható. A súlypontjuk általában mélyen a derékon van, ezért nagyon kényelmetlenek.
A felülről pakolás és a külső zsebek hiánya miatt nehezen lehet benne megtalálni bármit is (egy igazi régi katonai, illetve túrazsák megpakolása már maga is tudomány).

Az iskolatáskákat nem gyaloglásra tervezték, lehet dobálni, telepakolni őket de nem hosszan súlyt cipelni. Általánosan formájuk is szögletes és a könyvekre "alakított". Van egy két márka amely mára monopol helyzetben van, de szinte bármilyen márka nélküli modell is megegyezik ezekkel, csak rövidebb ideig bírja.

A "modern" túrazsák ismérvei: jó anyagösszetétel (a jó és a silány minőségről lejjebb írok), változatos méretek, merevített, hosszított ergonomikus zsákfelépítés

Erős, a külső igénybevételeknek ellenálló anyag (pl. cordura) legtöbb esetben impregnált (az impregnálást több nagy ázás után, de max három - saját tapasztalat - évente ismételni kell a boltokban erre a célra kapható anyaggal). Az impregnált anyagok belső felülete olyan, mintha ragasztós lenne, a varrások általában le vannak ragasztva, mint a kabátoknál. Figyeljünk a varrásokra, az erős, szép varrások sokat elárulnak a minőségről.
Cipzárral záródó zsebek, illetve nagy rekeszek a jellemzik. Ami azt jelenti, hogy a legnagyobb rekesz körül található záró cipzár általában két kocsis (oda vissza húzható) és nagy a nyílás. Ez a leglényegesebb tulajdonság, a cipzár elhúzásával az egész zsák kinyitható szinte.
Tele vannak hevederekkel (ez a hegymászáshoz szükséges eszközök tárolására kell(ene). A legtöbb esetben vannak a cipzárakat tehermentesítő hevederek. A bringás zsákoknál kívül hálók, illetve tartó van a bukósisaknak. Széles, párnázott, könnyen állítható vállpántok jellemzik (terhelve is). A pántok állítása a heveder alsó felének visszahajló részének húzásával történik, az oldás a feszítő emelésével. Jobb esetben a heveder a párnázat külső felületén fut és nincs belevarrva (ami bele van varrva az általában nem fut végig). Általában van lehetőség a vállpántok összecsatolására a mellkason, bár ez inkább bringás zsákokra jellemző.
Szinte minden estben találunk rajtuk derékpántot (nagyon jó szolgálatot tesz nehéz terepen, illetve tele zsáknál).

Manapság szintén elvárás, hogy a hátunknál nedvszívó anyagból kialakítottak legyenek, valamint található legyen, még a kis zsákokban is, egy hátmerevítés (könnyű műanyag, polisztirol, habszivacs, aluminium, polietilén). Jobb esetben egy gerinccsatorna (kiálló gerincű túratársaink hátát ne nyomja a zsák:), valamint kis csatornák és osztott párnákkal barázdált felület, ezt ergonomikus tervezésnek hívják. Eggyes zsákoknál, egy kifeszítet háló eltartja azsákot a hátunktól így megakadályozva az izzadást (én ezt részesítem előnyben).

A nagyobb zsákoknak amiket gyakrabban a földre teszünk, jó ha van az aljukon egy vízálló, vastagabb erősítés.

Minőség, márka kérdése:

Szeretem a jól bevált termékeket, ezek esetemben a Trek, Loap, Deuter zsákok, valamint nagyobbak (űrtartalomra) esetében a magyar Alto-k. Hangsúlyoznám azonban, hogy minden márkának, jó vagy kevésbé jó zsáknak, megvan a előnye és a hátránya.
A legfontosabb, hogy amikor felhúzzuk pakolva és üressen is kényelmes legyen és kiszolgálja minden igényünket.
Fontos továbbá, hogy ne az első túrán hagyjon minket cserben (kiszakadnak a gyengébb anyagok, ha valamibe beleakadunk, idejekorán átázik, szétmegy a cipzár, kiszakad a heveder, eltörik a csat vagy a feszítő, ezek mind hétköznapi problémák amelyek a legrosszabb esetben fordulnak elő). Nincs különösebb bajom a gyengébb minőségű névtelen, agyonvarrt távolkeleti termékekkel sem (hiszen a jobb márkákat is ott varrják csak azok minőség teszten mennek át, míg az utóbbiak nem), hiszen van egy-két szép darab köztük. De amikor megfogja az ember az az érzése, hogy már így üresen is széteshet bármikor. Szimpla, sok esetben egymást keresztező varrások, elvarrások teljes hiánya, gyenge anyagok mutatják a rosszabb minőséget.

A jó, illetve kimagaslóan jó márkák már szinte csak a turisztikai, illetve vadászboltokban kaphatóak. Kicsit magasabb árfekvésűek, (bár szerintem az utóbbi 4-5 évben szinte alig ment fel az áruk), viszont már fogásra is nagyon jók, kemények és elnyűhetetlenek. Bár itt jegyezném meg, hogy a két Trek zsákunkban volt cipzárcsere.

Szinte minden turisztikai termékről elmondható, hogy a vásárlást ne a nézelődéssel kezdjük hanem azzal, hogy előre tisztázzuk magunkban, mire is kell az adott termék.
Ha valaki csak egy kicsit is többet megy, hamar rájön mekkora és milyen zsákokra van szüksége a különböző hosszúságú, nehézségű és időtartalmú túrákhoz.
Számomra, mivel több hobbim is van, szinte elengedhetetlen több jó zsák (hangsúlyozom egy jó zsák sok mindenben, megkönnyíthet egy túrát) beszerzése. Ezeket a tapasztalataimat szeretném most megosztani.

Érdemes megfontolni:

- Mire kell? Iskola, egynapos túra, mászás, bringa, séták, nagyobb túra, divat.
- Előzőből következik a mérete, általában a térfogata van megadva, a literszám, pár éve ez a szám zsák nevében is szerepelt. Ma ez nem jellemző a zsákoknak "praktikusan" csak fantázianevük van. Jellemző továbbá, hogy a cégek évről évre kiadják a jobb zsákokat csak más anyagból és szinte mindig más színből.
- Anyaga fontosabb, mint gondolnánk. Erős, nehezen koszolódó anyag legyen, általába durva szövésű cordura, vagy erre a célra kifejlesztett "műanyag".
- Minőség - márka kérdése.

Tapasztalataim:

Három zsákot és két oldaltáskát használok már évek óta, valamint a fényképező, telefon (már tört úgyhogy elég fontos) tartót. A zsákok mindegyike már 1994-97 óta megvan, kisebb javításokkal még egész jól bírják.

Az övtáskával kezdeném:

A piacon egész sok ilyen kis övtáska található, ha található. A legnagyobb probléma, hogy mivel igen kevesen használják ezért nem is igen rendelnek belőle a boltosok, így a legtöbbel csak katalógusban találkozhatunk.
A legfontosabb a méret megválasztása, talán egy zsáknál sem kell ennyire előre tervezni. Az ember úgy gondolja ez csak övtáska, jó lesz a kisebb, mert különben vihetnék hátizsákot is. Ez nem egészen így van. Kocogás (hosszabb rövidebb teljesítménytúra) esetleg bringázás közben a legjobb megoldás és a személyes igények figyelembe vétele vásárláskor sok örömet okozhat később. Nincs zsibbadó kar, leszakadó vállak, hát, futás közben jobbra, balra csapódó zsák (nincs az a vastag heveder és erős deréktámasz, ami 100% megfogna egy zsákot).

Az én szempontjaim vásárláskor:
- Legalább 5-7 dl víz elférjen rajta lehetőleg középen nem húzva a súlypontot, vagy osztva két, esetleg háromfelé.
- Vastag derékheveder, amit egy jó erős csat tart.
- Osztott zsákrész, amibe gond nélkül elfér egy kisebb automata fényképező (soha nem vittem még így magammal, de miért is ne), tájoló, kés, szerszámcucc (bringázáskor).
- Egy-egy zsemle szendvicsnek (gondolni kell az ellátmányra elvégre), csoki, ami sok esetben több helyet foglal, mint bármi más.
- Számomra plusz szolgáltatást jelent ha úgy néz ki mint egy vesevédő, úgy érzem jobban felfekszik a derekamra.
- Az anyaga ugyanaz mint a nagy zsákoknak, de a testünk felé lévő része mindenképen hálós vagy nedvszívó anyagból legyen. Jobb a sima nedvszívó anyag (plüss) mert a háló kikezdi a ruhát nadrágot mindent. Legtöbb esetben nem varrnak külön anyagot ide, ugyanabból van, mint a zsák többi része.
- Valamint ráerősíthetek egy kis széldzsekit.
- Papírok, gyűrött térképek tárolására is kiválóan alkalmas.
- Ha lehet a kulacsot keményen tartsa, esetemben egy kemény polifoam is van bele varrva.
- Össze lehessen húzni egy hevederrel a méretét ha ürül.
- Ez így leírva egy nagy halom kacat és majdnem egy zsák kell hozzá, de mindez elfér egy kis zsákba.

Előnyei:
- kicsi
- nem terheli a hátat, és a túrán haladva üresen sem idegesítően lifegő,
- könnyen elrakható nagyobb zsákba ha már nincs rá szükségünk,
- nem kell le-föl venni, nehezen lehet elveszíteni (esetemben fontos),
- bringatúrán, de futás közben is egy kézzel lehet belőle elővenni bármit.

Hátrányok:
- Kicsi, ezért nem lehet teljesen megpakolni,
- fura alakja miatt egyes darabok (pl, a Trek két éve kiadott egyik modelljének cipzáros részén szinte egy zsemle sem fért be és a tartórekeszek így nem voltak kihasználhatók) nehezen pakolhatók,
- nem jó heveder (mindig próbáljuk ki a boltban) túlhúzva szorítja a derekat, ha nem húzod túl akkor meg leesik.
- az enyém ha túl nagy kulacsot viszek (7dl) üti a hátamat ha televan, így ilyenkor a kezembe fogom a kulacsot.

Én a táskámat egy vadászboltban láttam meg és rögtön beleszerettem. Kényelmes nagy, középen van az álló kulacstartó és kétoldalt a két rekesz, valamint van az alján egy heveder az esőkabát felerősítésére. Sötétkék ami nehezen koszolódik, erős de könnyű cordurából van, a hátam felöl pedig egy háló gondoskodik arról, hogy ne izzadjak bele (ez nem használ semmit mert a póló alatta van az pedig tiszta víz lesz úgy működik mint egy vesemelegítő, csak fűt és nem hűt). Van két zseb a derékheveder két oldalán, mivel a heveder alá került, így semmi funkciójuk és nem is tudom használni őket.
A márkája valami számomra ismeretlen (azóta sem láttam ilyet), de bevált.

20l-es kis bringás túrazsák, (Trek Biker 20)

Régi darab, kimondottan iskolába és bringázásra vettem. Ennek megfelelően kis méretű kellett, aminek a külső felén sisaktartó is található. Kisebb túrákra a legalkalmasabb, illetve a városba, utazva tökéletes kiegészítő lehet. Több termékből választhatunk. A bringás zsákok lényege a közel cseppforma (nehezen pakolható),
A forma funkciója a jó felfekvés és a bringán ülve az üléspozíciónak megfelelően, ha sisak van rajtunk ne zavarjon a zsák (nagyon zavaró, hogy egy nagyobb zsáknál, illetve nem ilyen zsáknál nem tudjuk teljesen hátrahajtani a fejünket mert beleakadunk a zsákba a sisakkal).
További elvárás a bringás zsákokkal szembe a háton kialakított szivacsos rész, hizsen még jobban izzadunk mint gyalogtúrán, több zsáknál megtalálható a hálós hátrész amelynek merevítése erőteljesen koptatja a pólót kabátot. Az én zsákom merevítés nélkül is koptatja a ruháimat.

Elvárások:
- háthoz simuló forma (csepp, illetve tojás, illetve nyújtottabbak és vékonyabbak mint a hagyományos túrazsákok),
- kis térfogat,
- bukósisak tartó,
- a hátizsák oldalán pakolható hálós zseb (egyes esetekben nem akarok leszállni, vagy hosszabb időre megállni, így nem árt egy kis cipzár nélkül pakolható zseb),
- vastag párnás vállheveder, minden esetben elvárás számomra a hevederek középen összecsatolhatók legyenek, illetve legyen rajta derékheveder,
- a hátán párnázott illetve hálós legyen, a hálós állítólag jobb de nekem még nem volt szerencsém ilyet kipróbálni, egyszer felhúztam 5 percre egy feszített hálós zsákot de nagyon nyomta a derekam,így nem használtam,
- nem rossz ha valami nedvszívó anyag is van rajta (nem nagyon találkoztam ilyennel)
- erős, nehezen koszolódó, lehetőleg sötét anyag .

Előnyei:
- kicsi, kis térfogata miatt üresen, illetve alig pakolva is kényelmes,
- bringatúrán de futás közben is az oldalzsebekből könnyű elővenni bármit,
- a vastag és keresztbe is összekapcsolható hevederek miatt nem lifeg a háton, akár futva is kényelmes (csak elszorítja a kezeket, nem jut beléjük elég vér és feldagadnak a kézfejek, illetve zsibbadnak),
- kényelmes bringázás közben

Hátrányok:
- kicsi és formája miatt nehezen pakolható,
- ha nem jó heveder, nem fekszik fel jól a hátra,
- tekerés közben ha nincs összevarrva a heveder, illetve ha a nyomja a vállakat, elzsibbadnak a kezek.

28-40 literes közepes túrazsák (Trek Light):

A legáltalánosabb kategória szinte minden gyárnak sok modellje van a piacon, nagy a választék. Itt is érvényes szabály, hogy több zsákot húzzunk fel és nézzünk meg, mert mindegyik másképp fekszik fel a háton.
Rövidebb és nagyobb túrákra is alkalmas (ki mennyi cuccot visz akár 3-6 napra is elég)
Hosszú utazásokra is viszem magammal mert mindig jól jön a nagy zsák mellett a bevásárolni, csatangolni, egynapos túrákra. Viszonylag sok cucc elfér benne így helyettesíthet egy kis utazótáskát. Kényelmes viselet mert "nagy" térfogata ellenére nem nehézkes, üresen sem lifeg nagyon, könnyen pakolható. Egyszóval egy örökös kedvenc darab számomra. A zsák nincs kívülről tele zsebekkel, konkrétan csak egy zseb van rajta az elején.

A kategória jellemzői:
- a zsák külső felületén egy, maximum két zseb, amely a nagy rekesztől elkülönítve található (zsebtolvajok kedvenc rekeszei, a buszon, tömegben), pénztárca, iratok, túrán térkép illetve tájoló, zsebkés és egyéb kütyük tárolására, hegymászók esetében karabinerek, stb. tárolására szolgál-
- a zsákot összefogó, a cipzárokat tehermentesítő hevederek, üres állapotban a zsák összehúzható így külső mérete csökkenthető ezekkel. Fontos a cipzárak tehermentesítése és a hevederek állandó meghúzása, mert nálunk már két cipzárcsere történt ezen a zsákon (tönkremennek a cipzárkocsik a feszítéstől)
- külső temérdek mennyiségű heveder, ezek közül halandó hétköznapi túrázó csak néhányat tud használni, pl: kulacs-, sétabot-, derékalj-, karabiner tartó
- vastag, párnás vállpánt minden esetben elvárás számomra a hevederek középen összecsatolhatóak legyenek, illetve legyen rajta derékheveder, amely néhány Tatonka zsáknál tartalmaz egy plusz zsebet (nagyon szimpatikus és kéznél van), Számomra fölösleges dolog a vállpánton elhelyezett mobiltartó rész. Lehet hogy praktikus, de nagyon zavaró és mindig a katonai cb tartók jutnak eszembe az akciófilmekből,
- a hátán párnázott, bordás és részben merevített rekeszek, a merevítés nem túl kemény hanem polifoam vagy keményített műanyag.
- a hátán nem rossz ha valami nedvszívó anyag is van (nem nagyon találkoztam ilyennel)
- erős, nehezen koszolódó lehetőleg sötét anyag .

Előnyei:
- tökéletes középút, utazáshoz és a hétköznapokhoz legyen szó iskolába járásról, vagy kisebb túrákról,
- könnyen elpakolható,
- nagy térfogata miatt sok minden elfér benne,
- kényelmes ha mérete hevederrel csökkenthető, így alig pakolva is jó a tartása

Hátrányok:
- néha kicsi - néha nagy, igazi középút
- nagy a választék ezért nehéz eltalálni az igazit,

Nagy túrazsák 40-... l(Alto )

A legkevesebbet használt zsákom hatalmas, nagyobb mint egy nagy utazótáska. Néha ezt a funkciót tölti be. Kapható hozzá kiegészítőként oldalzseb, ezekkel mérete még hatalmasabb lesz. Kényelmes, telepakolva alig lehet megmozdítani olyan nehéz, de mindezek ellenére ha felveszem a széles vállpántok és a nagy derékheveder miatt olyan biztosan fekszik fel, hogy szinte a végtelenségig elvihető. Több típusán szerencsésem megoldható ha nincs telepakolva összehúzható a vastagsága így több literrel csökkenthető és kényelmes. Mivel nagy, ezért általában jobb, ha több oldalról pakolható, alulról felülről cipzáros és a belső nagyrekesz osztható egy cipzárral. Külső zseb szinte nincs is rajta csak a zsák tetején. Ez azért előnyös, mert gondolni kell utazás közben a kellemetlen esetekre is egy ekkora zsákot nem érzünk úgy, hogy észrevennénk ha a hátunkon bárki is kutat benne.

Elvárás:
- nagy méret,
- erős anyag, illetve, az alján nem árt ha van egy plusz réteg ami megvédi ha letesszük a zsákot a földre, mivel ennek már van súlya így nem vihetjük mindig a kezünkbe,
- erős hevederek, a vállrészen és a derékrészen egyaránt,
- nagyra értékelem, ha a derékheveder vastag és párnázott sokat tud tartani,
- a vállpántok kétféle képen is állíthatóak, egyszer a hosszúság, egyszer a pántra váll fölött ráhúzható a zsák közelebb a vállhoz így a súlypont változtatható,
- kevés vagy egyáltalán ne legyen rajta külső zseb, maximum a tetején egy kis rekesz a fontos iratoknak, egyéb kis dolgoknak,
- sötét szín, utazáskor csak koszolódik,
- kevés cipzár, a terhelés alatt ezek csak szétmennek, jobb ha a tetején összehúzható rész van, a cipzár beázik,

Előnyök:
- jobb mint egy utazótáska, ha csak arra kell,
- kényelmesen terheli a hátat nagy súly esetén is,
- könnyen pakolható,
- sok mindent el tudunk vinni kis megterheléssel,
- igazából túrázáshoz találták ki,

Hátrányok:
- nagy mérete miatt nehéz elrakni,
- utazás közben, buszon, illetve vonaton nehéz vele bánni,
- fontos a méret megválasztása, mert túl lehet vállalni magunkat

Remélem egy-két ötlettel, tanáccsal tudtam szolgálni.
Comments