tapasztalatból‎ > ‎

Mit viselj a lábadon?

Gábor Kurucz, 2014. aug. 31. 7:48
Megfontolandó:

Nagyon gondold meg, hogy mire kell a bakancs?
- sétálni, túrázni,
- hegyet mászni (kemény extrém körülmények is előfordulnak),
- téli lábbelinek (mindenre, utcára, vegyes használatra de főleg hétköznapokra),
- csak úgy?

Mikor fogod hordani?
- télen - nyáron,
- télen, hóba túrázni,
- nyáron túrázni, sétálni,
- vegyes utcainak.

Mennyit szánsz rá? (Itt nem arról van szó, mit engedhetsz meg magadnak, hanem meddig mész el egy jó bakancsért)
Mert lehet sok pénzed és akarhatsz jó szerelésben mászkálni, de nem minden célra kényelmes egy drága extrém körülményekre kifejlesztett cipő (sok márkát írhatnék ide, vannak divatosak és kevésbé ismert, de elismert márkák).

Ja, és nézd meg egy másik cipőd orrát le van e rúgva? Ha sérült a bőr akkor erősített orrú cipőt kellene venned. Mi az? A cipő orr részére erősített gumiból (esetenként nyers gumi) készített plusz réteg.

Szempontok minden esetben:
- ma már minimum, hogy valamilyen impregnált anyagból legyen, nem kell bedőlni a nagy szövegeknek, hogy minden bakancs beázik előbb vagy utóbb (de nem mindegy mikor, Gore-tex legyen benne, bár a nagyon drága Han-wag-ban sincs)
- a fűzők felső része akasztós, vagy könnyen oldható (nehéz ki-bebújni)
- minimum vibram talp (a jó bakancsgyártók már mind szerződésbe álnak velük és ilyen talpakat használnak), vagy erősen bordázott (nem kellenek 2,5 cm mély bordák, de határozottak legyenek) kemény (ne tudd meghajlítani vagy nehezen) talpú, előnyös, ha van a sarok és a talp között egy erős boltozat,
- kevés varrás legyen rajta, ez minden cipő gyenge pontja,
- bevarrt nyelvrész (ha az egész cipő bőr, ez is az legyen),
- kicsit legyen nagyobb, mint a lábad, (a kedvesemnek sajnos a nagyon jó La Sportiva bakancsa nyomja a lábát mert kicsit összeszáradt a bőr), de ne mozogjon benne előre hátra a talpad,
- sokáig próbálgasd, sok bakancsot húzzál fel, nem lehet se nehéz se kényelmetlen,
- az elején legyen valami megerősítés, ha rugdosós típus vagy,
- a cipő jól fogja lábad.

Tapasztalataim:

Ne foglalkozz a márkával! Persze ez csak korlátok között igaz, én is nagyon szeretem a Columbiát, Merrell-t amik manapság divatossak, de ugyanúgy kiválló cipők a Adidas, Olang, The North Face, Meindl stb....

Túracipő (divatosan: multisport?)

Két márka cipőivel volt dolgom. Túrázásra, "terepfutásra" (kocogásra), utcára, utazásra használtam őket, néha egy-egy erősebb igénybevételnek is ki voltak téve.

A Columbia kibírt öt és fél évet, (egy Mecsek 50 teljesítmény túrával kezdett 2 naposan, ahol bokáig érő sár és 3 órán át szakadó eső fogadta) először a talpa kezdet teljesen elkopni, majd a varrások kezdtek szétmenni az orr és az oldal részeken (de még mai napig használom munkára, kétszer javíttattam cipésszel). Irtó sokat gyalogoltam benne és talán ha kétszer törte fel a lábam ez idő alatt. Egyébként egy teljesen bőrből készült könnyű modell, nem túl agresszív talpal.

A hasonló célra vásárolt Merrell (többet futottam benne, de kevesebbet használtam betonon), 5 hónap alatt visszacserélték (elkopott a talpa, egyébként egy nagyon-nagyon kényelmes csak kicsit drága cipő). A "cserébe" kapott Merrell egy kevésbé futó alkatú cipő, az eltelt 6 hónapja amióta viselem csak jókat, mondhatok róla. Nekem nagyon tetszik, ahogy rásimul a lábamra és mégis hagy teret a mozgásának, egyszóval újabb "kedvenc" cipőt találtam. Szintén egy teljes bőr cipőről van szó, Vibram talppal, amelyik eddig jól tapadt minden felületen.

Mindkét cipő puha nubukszerű (nem tudom mi a speciális neve) bőrből van. Én nem szeretem, ha az ilyen célra használt cipőkbe bármilyen vásznat használnak (ez csak szokás kérdése). Egy hasonló célra használatos Adidas cipőről csak mint kívülálló tudok írni, de talán egyszer a használója is papírra veti tapasztalatait.

Bakancs:

Amióta az eszemet tudom mindig volt túrabakancsom (egy vibram talpassal kezdődött, általános iskola 6 osztályába kaptam ez 16 éve volt, ma a párom hordja kerti munkára és kutyát sétáltatni, plussz az egész család gyerekeit körbejárta a 38-as bakancs). Bakancs vásárlásakor a bőrt, a talp minőségét, a kényelmes viseletet (nem szeretem, ha már az elején szorít, és majd betörik, annyira "nagy" a választék miért ne legyen az elejétől fogva kényelmes) tartom szem előtt. Fontos szempont még, hogy ne legyen egy nagy durung a lábamon, ami csak nehezítené a járásomat.
A legjobban a La Sportiva bakancs jött be eddig, nagyon kényelmes és nagyon sokat bír, az enyém már 7 éves. Az egyetlen gondja, hogy nagyrészt elkopott a talpáról a minta, így azon gondolkodom, hogy inkább új talpat rakatok rá, minthogy megváljak tőle.
Általam ismert jobb márkák a La Sportiva (elsődleges kedvenc), Meindl, Han-wag, Garmont, (azt hiszem így írják) Lafuma, Vaude, Salomon. Olang de nem a márka a fontos.

Befejezésül:

Ha sétálni, túrázni, nyáron, vegyes utcai felhasználásra szánod lehet több bőrből esetleges vászon bevarrásokkal. Más esetekben kevés legyen a varrás, az ujjaidnál szinte semmi ne legyen.
Van egy nagyon jó rendszer, ami úgy öleli át a lábad, mint egy zokni, ebbe futni jó, de bakancsba előbb utóbb idegesíti az embert. Tudjanak mozogni a lábujjaid egy kicsit. Vastag zokniban próbáld meg a cipőket.
Én az egy bőrből varrt, csészeöntésű bakancsokat kedvelem, de nem mindenki egyforma. Szerintem érdemes mindenhol körülnézni egy jó bakancs akár 5-10 évet is kibír és minél öregebb, annál kényelmesebb (nem mindig, mert a kezeletlen bőr kiszárad). Egy túrán pedig a kényelem a legfontosabb.
Érdemes vadászboltokba is bemenni.

Sok sikert a cipőválasztáshoz!

2009.02.11 10:21 — KuruczG
Comments