tapasztalatból‎ > ‎

Nagy őzlábgomba

Gábor Kurucz, 2014. aug. 31. 7:50   [ 2014. aug. 31. 7:52 frissítve ]
Leírás:

A gombák királynője; kecses, elegáns, (semmi hivalkodó, vagy oda nem illő szín), és méltóságteljes.
Ebben az esetben a név rendkívül találó, hiszen a gomba kalapja világos alapon sötét barna pöttyös, hasonlít az őz bundájához (bár ott a pöttyök fehérek) és hosszú 15-30 centis vékony, kecses tönkkel rendelkezik, ami valóban hasonlíthat az őzgida karcsú lábaihoz, a tönk alján pedig egy nagy gumó van, amit beazonosíthatunk a patával.
Van gallérja is, akár a galócáknak, de nem a galócafélék, hanem a csiperkefélék családjába sorolható. A gallér egyébként nagyon jópofa; olyan, mint egy gyűrű, és ha a kalapból csuklósan kifordítjuk, fel-le lehet tologatni a tönkön anélkül, hogy szétesne. Az angolok napernyő-gombának hívják az őzlábat, ami viszont a kalap alakjára utal. Na nem a fiatal gombáéra, mert akkor a kalap még teljesen rágömbölyödik a tönkre és inkább bunkóra, vagy jogarra hasonlít, hanem a már kifejlett őzlábéra, melynek kalapja ernyőszerűen kiterül, és középen púpos marad. A púp egyszínű, sima, a kalap pedig szálas pötty-szerű pikkelyekkel díszített. A fehéres lemezek a tönk körül nőnek, elég sűrűn állók, a gomba húsa pedig jóval puhább, mint az eddig említett fajoké.
A nagy őzlábgomba mellett még más fajok is megjelennek, ehetők és mérgezők egyaránt. Itt azonban nem az íz a kulcs, hanem a méret.

Az alacsony növésű őzláb-királynőkkel ne álljunk szóba, mert azok nem ehetők, de ha legalább 10 centi hosszú a tönk, akkor mehetnek a tányérba, és aztán lehet belőlük jó kis leves vagy rántott gomba. A tönk azonban becsapós, mert hiába szép hosszú, meg impozáns, belül üreges, amúgy meg olyan rostos és kemény, hogy legfeljebb szárítani lehet.
És hogy merre keressük az őzlábat? Jó eséllyel találhatunk rájuk világos erdőszéleken, de a lombos- és fenyőerdők mélyén is, májustól egészen novemberig. Ezt az is bizonyítja, hogy egyszer a Vértesben egy október végi túrán az első hó leeste után szedtünk őzlábat, méghozzá több kilót. Szerencsénkre kimagasodott a hóból, és így nem volt nehéz megtalálni.

Bakó Klára - 2009.01.20 17:12 — BakoK
Comments